Integraties

Shade Control Pro is compatibel met kant-en-klare smarthubs die al op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben voor deze aanpak gekozen in plaats van het ontwikkelen van onze eigen smarthub, omdat je op deze manier kunt profiteren van de grotere ecosystemen van dergelijke smarthubs.

Op dit moment is Shade Control Pro compatibel met Athom Homey en Home Assistant. Als je nog geen van deze smarthubs hebt, is dan raden we aan hun websites te bezoeken en wat informatie op internet te verzamelen. Er is veel informatie op internet beschikbaar om deze systemen met elkaar te vergelijken. Hoewel beide systemen hun voor- en nadelen hebben, raden we meestal Homey aan voor de gemiddelde gebruiker, terwijl we Home Assistant aanraden voor de meer gevorderde gebruikers, omdat het veel meer technische kennis vereist om in te stellen. Aan de andere kant geeft het je het voordeel van meer aanpassingsmogelijkheden en geavanceerde functies.

Let op, dit zijn apparaten van derden die niet door ons zijn geproduceerd, daarom kunnen we geen ondersteuning geven op deze apparaten. Raadpleeg de website van de fabrikant voor documentatie en ondersteuning. Om je op weg te helpen of om meer informatie te krijgen over deze smarthubs, kun je hieronder verder lezen.

Homey

Met Homey breng je eenvoudig al je smart home-apparaten samen in één systeem. Bedien, automatiseer en bewaak je hele slimme huis vanuit één app. Via de Homey app heb je overal ter wereld toegang tot en controle over je huis. Je kunt ook eenvoudig automatiseren in de app met Homey Flow. In Flows koppel je gebeurtenissen aan elkaar, zodat de ene actie de andere triggert. Zo kun je je huis een beetje comfortabeler, veiliger, energiezuiniger en gewoon leuker maken!

Homey praat met meer dan 50.000 apparaten van meer dan 1.000 verschillende merken. Hierdoor kun je eindeloze Flows creëren. Je kunt Homey ook gebruiken om inzicht te krijgen in je energieverbruik – van je hele huis en zelfs per apparaat! Zo helpt Homey je energie te besparen. Met andere woorden, met Homey werkt je slimme huis precies zoals jij dat wilt.

Homey en Shade Control

Shade control Pro werkt ook naadloos samen met Homey. Hiervoor communiceren ze via Zigbee-technologie met een van de hubs van Homey: Homey Bridge of Homey Pro. Vervolgens kunnen de Shade Control-producten via Homey samenwerken met alle slimme apparaten in je huis. Zo kun je de setting voor een filmavond perfect maken met 1 druk op de knop. Shade control sluit je rolgordijnen, je Philips Hue lampen dimmen en gaan naar een sfeervolle kleur en je LG televisie zet direct Netflix aan!

Aan de slag met Homey

Aan de slag gaan met Homey is heel eenvoudig. Je kunt al aan de slag door de app te downloaden in de App Store of Play Store en een account aan te maken. Vervolgens kun je met Homey op internet aangesloten apparaten zoals Philips Hue lampen, Sonos speakers, een Nuki slot of slimme thermostaten toevoegen, bedienen en automatiseren.

Om Shade Control Pro met de Homey app te verbinden is een Homey smart home hub nodig: Homey Bridge (€69) of Homey Pro (€399). Deze hubs zijn zogenaamde universele smart home hubs, die naast Zigbee ook apparaten op Z-Wave, 433MHz, Bluetooth en Infrarood kunnen verbinden met het internet. Je kunt deze hubs dus ook voor een groot aantal andere merken gebruiken. Ga voor meer informatie over Homey, Homey Bridge en Homey Pro, en om een account aan te maken en aan de slag te gaan naar homey.app.

Home assistant

Home Assistant is een gratis en open-source software voor domotica, ontworpen als centraal besturingssysteem voor slimme thuisapparaten met een focus op lokale bediening en privacy. Het is toegankelijk via een webgebaseerde gebruikersinterface met behulp van begeleidende apps voor Android en iOS, of met spraakopdrachten via een ondersteunde virtuele assistent zoalsGoogle Assistant or Amazon Alexa.

Nadat je Home Assistant softwaretoepassing hebt geïnstalleerd op een computer (bijv. een Raspberry Pi), zal het fungeren als een centraal besturingssysteem voor huisautomatisering, meestal aangeduid als een smart home hub, die tot doel heeft IoT-connectiviteitsapparaten, software, toepassingen en diensten aan te sturen die worden ondersteund door modulaire integratiecomponenten, met inbegrip van native integratiecomponenten voor draadloze communicatieprotocollen zoals Bluetooth, Zigbee en Z-Wave, evenals ondersteuning voor het besturen van zowel open als private ecosystemen als deze openbare toegang bieden via bijvoorbeeld een Open API of MQTT voor integraties door derden via het lokale netwerk of het internet.

Home Assistant en Shade Control

Om Home Assistant te bedienen met Shade Control heb je een Zigbee stick nodig die fungeert als netwerkcoördinator. Er zijn veel sticks op de markt, het is voor ons onmogelijk om ze allemaal te testen. We hebben onze integratie getest met de Conbee II stick. Dus als je niet zeker weet welke je moet kiezen, raden we deze aan.

Je hebt ook een zigbee-app op Home Assistant nodig om de apparaten te bedienen. We hebben het getest met zowel Zigbee Home Automation als Zigbee2MQTT.

Zigbee Home Automation

De Zigbee Home Automation integratie maakt het mogelijk om veel standaard Zigbee gebaseerde apparaten direct te verbinden met Home Assistant, met behulp van een van de vele beschikbare Zigbee coördinatoren.

ZHA gebruikt een open-source Python bibliotheek die een hardware-onafhankelijke Zigbee stack implementeert, genaamd zigpy. Alle coördinatoren die compatibel zijn met zigpy kunnen gebruikt worden met ZHA.

Zigbee2MQTT

Zigbee2MQTT is een open source Zigbee bridge die lokale communicatie met Zigbee apparaten mogelijk maakt via MQTT.

Een community gebruiker heeft een integratie gemaakt met Shade Control. Hierdoor is er al een naadloze integratie met Shade Control beschikbaar.

Spraak assistenten

Wil je Shade Control Pro met je stem bedienen? Zeg “Rolgordijn omhoog” en laat Shade Control de rest doen. Om dit te laten werken, heb je een van de ondersteunende smarthubs van hierboven nodig. Op de smarthub moet je verbinding maken met een spraakassistent. Lees hieronder verder hoe je dit doet met je favoriete spraakassistent.

Google Assistant

Je kan Shade Control Pro bedienen Google Assistant via Homey of Home Assistant.

Bekijk hier hoe je dit kan instellen voor Homey. 
Bekijk hier hoe je dit kan instellen voor Home Assistant.

Amazon Alexa

Je kan Shade Control bedienen met Amazon Alexa via Homey of Home Assistant.

Bekijk hier hoe je dit kan doen met Homey.
Bekijk hier hoe je dit kan doen met Home Assistant.